Greenwayfood

by Petr Klíma

Vanilkové rohlíčky

, ,
Vanilkové rohlíčky

Každý rok přidávám na blog nějaký vánoční recept v podobě klasického cukroví mnou pozměněné verzi, která většinou vychází z nějakého osvědčeného originálu. Tento rok jsem dal opět na recept z notýsku mé mámy, které na svoje pokoleních děděné zápisky nedá dopustit. Samozřejmě jsem musel upravit nějaké suroviny, část mouky nahradila špaldová celozrnná mouka, cukru také ubylo, ale hlavním oříškem byla letos otázka, jaký budu používat na pečení tuk. Letošní volby zvítězila výběrem tuků z firmy Witaquell (oba k zakoupení v prodejnách Countrylife), v první řade jsem dost používal tuk s názvem Magarine (vážně tam chabí R ) ten funguje docela dobře a konzistence dost připomíná máslo. Na druhém místě nyní figuruje Cocovit, který mám kromě kokosového tuku na prvním místě řepkový olej spolu s bambuckým máslem, navíc vše v bio kvalitě, co lepšího si pro své zdraví přát. Těsto bylo po prohnětení dost měkké, každopádně jsem mu dal šanci v lednici přes noc a krásně si sedlo a ztuhlo, Rohlíčky se tvarovaly solidně, a po upečení krásně drželi tvar. Jediná nevýhoda těchto tuků je pouze vysoká cena, tak pokud plánujete péct kvanta a máte hluboko do kapsy tak se s tímto výběrem rozlučte!

 
Budeme těsto potřebovat:
150 g špaldové celozrnné mouky
120 g pšeničné hladké mouky
70 umletých vlašských ořechů
60 g jemně umletého třtinového cukru
200 g rostlinného tuku /cocovit/
1 lžíce umletého lněného semínka
na obalení rohlíčků
mletý třtinový cukr
1 vanilkový cukr

                                                         

Návod:

  1. Ze všech suroviny vypracujeme těsto, které dáme na noc ve fólii do lednice odpočinout. (těsto bude vážně měkké, dejte tomu čas, ráno bude pěně tuhé, při výrobě rohlíčku však odkrojujte po částech 1/3, aby příliš nepovolilo, rohlíčky by se hůře tvarovali)
  2. Druhý den tvaruje v ruce rohlíčky, aby byl jeden jako druhý, můžete odvažovat na váze 5 g, pokládejte na pečící papír, vložíme do předen na 170°C vyhřáté trouby, pečeme do zlatova 8-12 minut.
  3. Obalujeme v umletém cukru smíchaným s vanilkovým cukrem. (Já si cukr melu sám v mlýnku na kávu tak jako třeba mák, lněné semínko atd. Vážně skvělý pomocník.)

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

5.12.2019

Share This