Greenwayfood

by Petr Klíma

Vločková květáková polévka

,
Vločková květáková polévka

Ne příliš často dělám polévky s obsahem lepku. Ne, že bych na lepek měl alergii, ale do restaurace chodí hodně lidí, kteří lepek nesnesou, takže polévky, které ho obsahují, na menu nezařazujeme. Naše polévky jsou často zahuštěné uvařenými bramborami, které vlastně v tomto receptu ani nenajdete. Polévku zahušťují právě vločky, které jsou v polévce orestované a potom rozmixované.

Počet porcí 5
Doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
90 g špaldových vloček
2 menší cibule
4 lžíce olivového oleje
350 g květáku
2 mladé mrkvičky
1 lžičku wurzlu
1 lžičku soli
1 čl drceného kmínu
2 stroužky česneku
špetka mletého pepře
1 lžíce majoránky
pažitka nebo jarní cibulka na posyp

 

Návod:

  1. Vločky vsypeme na pánev a nasucho restujeme asi 7 minut, než začnou hnědnout.
  2. Cibuli osmahneme na oleji do růžova. Zalijeme 1 l vody, vsypeme 70 g vloček, přidáme 200 g květáku, wurzl, kmín, osolíme a pozvolna vaříme, dokud květák nezměkne. Poté polévku opepříme, přidáme utřený česnek a rozmixujeme.
  3. Do malého kastrůlku vložíme zbytek květáku nakrájeného na malé růžičky, mrkev na kolečka, zalijeme trochou vody, aby byla zelenina ponořená. Osolíme a krátce povaříme do změknutí.
  4. Zeleninu vlijeme i s vývarem do hotové polévky. Zasypme majoránkou, přisypeme zbytek celých vloček a dle potřeby dochutíme solí. (Trochu opražených vloček si můžeme nechat na posypání.)
  5. Polévku v misce posypeme najemno nakrájenou pažitkou nebo jarní cibulkou.

Můj tip:
Polévku můžete zjemnit rostlinnou smetanou. V sezoně můžete k zelenině také přidat hrst mladého hrášku.

 

 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

15.6.2017

Share This