Greenwayfood

by Petr Klíma

Špaldovo-žitná (kroužková) pizza

, , , ,
Špaldovo-žitná (kroužková) pizza

Nový návod na zdravější pizzu přímo u vás doma je tu!  Recept pochází se zeleninové kuchařky a já ho trochu poupravil pro účely kroužku vaření, který nyní vedu na Hanspaulce. Fotografie jsem tentokrát použil z domácí narozeninové oslavy dcery Julie, zde si mimo jiné také děti na společně připravené pizze náramně pochutnali, vyzkoušejte i vy tento nevšední recept.

Suroviny:
150 g špaldová celozrnná mouka
150 g pšeničná mouka hladká
140 g žitná celozrnná mouka
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička třtinového cukru
1 lžička mořské soli
sušené bylinky dle možností
250 ml vlažné vody
2 lžíce olivového oleje
1 lžička mořské soli
sušené bylinky dle možností
(používám provensálskou směs)

1. Všechny suroviny kromě vody a oleje vsypeme do větší mísy, zlehka promícháme. Postupně přiléváme vodu s olejem, vyhněteme vláčné těsto, které je nejlepší nechat vykynout zabalené ve folii přes noc. (Já všechna hnětená těsta dělám v elektrickém robotu, výsledek je vždy o chlup lepší, navíc se s těstem tolik nenadřete) Pokud nechcete čekat, nechte těsto kynout přikryté v pokojové teplotě nejméně 2 hodiny.
2. Vykynuté těsto vyválíme nebo umačkáme na pekáč s pečícím papírem, opět nechám 10 minut kynout, těsto by mělo být co nejtenčí, aby se pěkně propeklo.
3. Mezitím si připravte omáčku sugo: půl plechovky krájených rajčat rozmixujeme se solí, stroužkem česneku a bylinkami (můžou být sušené i třeba čerstvá bazalka), omáčkou potřeme těsto a pokladem libovolnými surovinami, které na pizzu běžně dáváte, pamatujte že poslední jde na pizzu strouhaný sýr.
4. Pečeme v předem na 200°C rozehřáté troubě bez vzduchu 15-20 minut do zlatova.

Dobrou chuť!!! 🙂

Dovednosti

Zveřejněno

28.9.2022

Vložit komentář

Share This