Greenwayfood

by Petr Klíma

Španělská čočková polévka s pečenou paprikou

, , ,
Španělská čočková polévka s pečenou paprikou

Klasická španělská čočková polévka se vyznačuje především originální klobásou Chorizo, která jí dodává neobyčejnou chuť. V mojí verzi, už jen pro moje zaměření, jsem se musel bez této klobásy samozřejmě obejít, a i proto jsem do základu zvolil výtečnou uzenou papriku. Ta by klobásu měla aspoň trochu vynahradit. Paprika, kterou mám doma, je lehce pikantní – dovezl jsem si ji nedávno ze Slovenska, kde jsme byli na dovolené nedaleko maďarských hranic. Kde jinde by ji měli mít lepší než právě tady? Je pravda, že uzená paprika byla před pár lety nedostatkovým zbožím. Pamatuji si, že jsem ji často používal v Anglii a u nás nebyla k sehnání. Nyní ji má v sortimentu několik firem, které se na distribuci koření specializují, stačí je pohledat a už ji máte doma 🙂 .

 Počet porcí 4
Doba přípravy
50 minut

Budeme potřebovat:
120 g neloupané červené čočky
(dobrá je i tmavozelená francouzská)
2 dlouhé španělské červené papriky
řepkový olej
1 lžička sušeného rozmarýnu
2 stroužky česneku
2 červené cibule
2 lžíce uzené mleté papriky
1 středně velký brambor
1 lžička bujonu wurzl
1 lžička mořské soli
2 lžíce silně redukovaného rajčatového protlaku
hrst čerstvého oregana nebo petrželky

Návod:

  1. Papriky nakrájíme na větší kostky, zalijeme trochou oleje, posypeme rozmarýnem, osolíme a pečeme na 170°C asi 20 minut, dokud nezačnou hnědnout. Dle potřeby občasně zamícháme. Ke konci přidáme nahrubo nasekaný česnek, zamícháme a opět chvíli opečeme.
  2. Den předem namočenou čočku vložíme do menšího kastrůlku, vyměníme vodu a vaříme, dokud čočka nezačne měknout. Potom přikryjeme pokličkou a dáme stranou.
  3. Na oleji v hrnci osmahneme do růžova nahrubo nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, kterou také krátce orestujeme. Zalijeme 1 l vody, přidáme bujon, na kostky nakrájený brambor, osolíme a vaříme, dokud nezačnou brambory měknout. Dále přidáme scezenou čočku, protlak, upečenou papriku s česnekem a celé krátce povaříme. (Polévka by se měla protlakem lehce zahustit, a proto už polévku nedohušťujeme.)
  4. Nakonec dochutíme solí a vsypeme nasekané lístky oregana.

Můj tip:
Servírujeme s opečenou bagetkou, do polévky můžeme přidat také olivy nebo kapary. Dle vkusu lze použít i jednu lžíci pikantní mleté papriky. K pečené paprice lze také přidat na kostky nakrájenou rostlinnou uzeninu, no a nyní už to bude dokonalé.

PS: kdo bych chtěl tyto krásné misky, může nakouknout obchůdek Báry Diduchové na Letné.

 

2 komentáře

  1. Děkuji za recept na Španělskou čočkovou polévku. Jsem těhotná na nemocenské s angínou a něco pojíst je velmi těžké, místo abych přibírala hubnu. Teď jsem snědla plný talíř této vynikajici polévky a s chutí si ji dám i k večeři. Je vynikající.

Zanechat odpověď pro Elena Procházková Zrušit odpověď na komentář

Dovednosti

Zveřejněno

12.1.2018

Share This