Greenwayfood

by Petr Klíma

Jarní hráškový hummus s ředkvičkami a řeřichou

, , , ,
Jarní hráškový hummus s ředkvičkami a řeřichou

Těsně před velikonočními svátky, které se už vážně blíží, si rozmýšlíme co budeme připravovat a hledáme klasické, ale i nové zdravé recepty. Co třeba na Zelený čtvrtek místo špenátu udělat něco neobvyklého? Právě proto přicházím s tímto nevšedním receptem, který má svou popularitu v Anglii. Tam se připravuje s mátou, já ho lehce předělal do jarní verze a proto se už nyní kromě cizrny a hrášku zásobte svazkem ředkviček s řeřichou, ty k jaru neodmyslitelně patří, co myslíte?


Mimo jiné, jsem do receptu cíleně zařadil dva výtečné produkty z e-shopu Natural Mallorca. Jedná se o solný květ s příchutí citronu a levandule, taková sůl je výtečná třeba na ryby ale hodí se i třeba k sýrům. V misce hummusu také nesmí chybět olivový olej alej, co vyzkoušet výběrový panenský z bio produkce značky Azada, který se vyrábí z nejkvalitnějších oliv Arbequina. Tento lahodný olej je vážně velice jemný a hodí se převážně do studené kuchyně na dochucování salátů či dokončování těstovin.

Počet porcí : jedna vrchovatá miska
Doba přípravy: 20 minut

Budeme potřebovat:
½ plechovky vařené cizrny
200 g mladého mraženého hrášku
1 lžíce pasty tahini
1 větší stroužek česneku
1 vrchovatí lžička solného květu citron-levandule
2 lžíce citronové šťávy
½ lžičky mletého římského kmínu
špetka čerstvě umletého pepře
3 lžíce panenského olivového oleje Azada
na servírovaní a zdobení
2 lžičky praženého sezamu
pár kusů ředkviček
čerstvá řeřicha


Návod

  1. Hrášek vložíme do hrnce, zalijeme vroucí vodou, povaříme 1-2 minuty, scedíme a propláchneme studenou vodou aby zůstal zelený.

  2. Do mixeru vložíme cizrnu a hrášek, přidáme zbytek surovin, dle potřeby nalijeme trochu vody a rozmixujeme na jemný humus.

  3. Do humusu můžeme nastrouhat pár ředkviček a vmíchat hrstku řeřichy, přesuneme do misky, opět zalijeme olejem, posypeme sezamem, zlehka na povrchu osolíme, servírujeme na sucho opražených topinkách, posypané řeřichou a ředkvičkami.


Můj tip:
aby byl hummus více zelený a hlavě jarní, můžete před mixováním přidat hrst medvědího česneku nebo baby špenátu.



 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

25.3.2020

Share This