Greenwayfood

by Petr Klíma

Karí dýňová polévka s červenou čočkou a arašídy

, ,
Karí dýňová polévka  s červenou čočkou a arašídy

Při výrobě dýňové polévky každý často sáhne po Hokkaidó, která je jednoduchá na úpravu, výhodou je především to, že se nemusí loupat. Nemohu říci, že to pro mě také není pohodlné, sami v restauraci takovou děláme.  Řekl jsem si však, že dám nyní trochu více příležitost dýni máslové, která na první pohled připomíná tvarem velkou hrušku. Její struktura je tvrdší a není až tak moučná jako Hokkaidó. Společnost jí bude dělat červená čočka, kvalitní směs koření Sonnentor, ale také třeba arašídy, které se mimo jiné považují za luštěninu (což možná ani netušíte). No, a jelikož jsem chtěl zpracovat dýni celou, tak si připravte velký hrnec, bude jí dost, přinejmenším vám zbude ještě na druhý den do práce.

Počet porcí 6-8
Doba přípravy 40 minut

Budeme potřebovat:
1 kg muškátové dýně (cca 650 g po oloupání)
150 g červené loupané celé čočky
1 větší žlutá cibule
1 lžíce karí koření
1 lžíce mleté kurkumy
1 lžíce mletého zázvoru
1 lžička provensálských bylin
3 stroužky česneku
1 a ½ lžíce mořské soli
1 vrchovatá lžíce arašídové pasty
½ větší limety nebo citronu
2 dcl kokosového mléka
orestovaná slunečnice a koriandr na posyp

Návod:

  1. Čočku namočíme nejlépe přes noc do vlažné vody (stačí i třeba 2 hodinky). Před použitím vodu slijeme a čočku propláchneme. Dýni oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na hrubší kostky.
  2. Na oleji osmahneme do růžova cibuli, ke konci přidáme nahrubo nasekaný česnek. Vsypeme všechno koření, které také pár sekund orestujeme. (Většinou hrnec při restování koření odstavím z plotýnky, základ je stále dost rozpálený, aby se koření osmahlo a kurkuma nezhořkla.)
  3. Zalijeme 1,7 l vody, přidáme dýni, čočku, osolíme a pozvolna vaříme, dokud není vše měkké, trvá to asi 25 minut.
  4. Přidáme arašídovou pastu, šťávu z limety, kokosové mléko a rozmixujeme.Můj tip:
    Občas používám arašídovou pastu s rozinkami, polévka je pak příjemně nasládlá.

Dovednosti

Zveřejněno

29.8.2019

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share This