Greenwayfood

by Petr Klíma

Polský bigos s tempehem a pohankou

,
Polský bigos s tempehem a pohankou

Často se inspiruju v polské kuchyni různými tradičními jídly. Projevilo se to i při tvorbě mojí poslední luštěninové kuchařky, kdy jsem zařadil mezi recepty neodolatelnou polévku z kyselých okurek. Je tomu tak i nyní, kdy jsem pro vás vybral velice tradiční až sváteční pokrm s názvem BIGOS. Klasický recept je o mase, klobásech, zelí a sušených houbách. Já maso v receptech nepoužívám, zvolil jsem uzený tempeh, ale také uzenou papriku, která jídlu dodá masový šmrnc. Tuto krásně vonící papriku koupíte všude tam, kde se prodává koření a bylinky firmy Sonnentor. Její použití je nepřeberné, skvělá do základů polévek (gulášovka nebo zelná). Rád ji používám do leča nebo třeba na celer, který se následně upeče a po vychladnutí zabalí do jogurtu, takto vykouzlíte výtečný salát. Co v bigosu kromě tradičních surovin nesmí chybět, je i bobkový list, který seženete od samého prodejce, o kterém jsem mluvil pár vět zpět, vše v bio kvalitě, doporučuji.

Počet porcí 6-8
Doba přípravy 50 minut

Budeme potřebovat:
2 větší hrstky sušených hříbků
3 menší cibule
5 lžic slunečnicového oleje
1 lžíce uzené papriky koupit
300 g čerstvého bílého zelí
400 g kysaného zelí
1 větší mrkev
2 jablka
4 bobkové listy koupit
4 kuličky nového koření koupit
1 lžíce mořská soli
1 lžička mletého kmínu koupit
3 lžíce rajčatového protlaku.
100 g pohankových krup
200 g uzeného tempehu
100 g sušených švestek
1 stroužek česneku
1 lžíce majoránky koupit
čerstvě mletý pepř koupit

Návod:
1. Houby vložíme do misky, zalijeme 3 dcl vroucí vody a necháme namočené, nejméně hodinu.
2. Na oleji ve větším hrnci osmahneme na jemno nakrájenou cibuli do růžova, zasypeme paprikou a pár sekund orestujeme. Poté přidáme máčené houby i s výluhem, na jemno nakrájené zelí, přesekané kysané zelí, nastrouhanou mrkev a jablko. Vsypeme všechno koření kromě majoránky a pepře. Zalijeme vodou, tak, aby byli suroviny ponořené 1 centimetr nad povrch. Osolíme, přivedeme k varu a na mírném ohni pozvolna vaříme asi 50 minut.
3. Do hrnce přidáme pohanku, protlak, překrájené švestky a opět pokračujeme ve vaření (asi 10 minut) dokud nezačne pohanka měknout. (Místo pohanky můžeme také použít červenou čočku.)
4. Nakonec přidáme na kostičky nakrájený tempeh, utřený česnek a asi 5 minut provaříme. (Je možné, že během vaření budeme muset přidávat trochu vody, celé jídlo by se však mělo samovolně zahustit. (Výtečné je také bigos zahustit lžící švestkových povidel.)
5. Nakonec dochutíme dle potřeby solí a pepřem, vsypeme majoránku a zamícháme. (Skvělou chuť jídlu dodá i pár lžic sójové omáčky.)

Můj tip:
Podáváme s chlebem nebo bramborami.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

22.4.2020

Share This