Greenwayfood

by Petr Klíma

Polévka z pečených kedluben a červené čočky  s křenem a pažitkou

Polévka z pečených kedluben a červené čočky s křenem a pažitkou

Letos jsem dal kedlubně v kuchyni více prostoru. Minulý rok jsem stihl sotva jeden recept, a tak jsem si říkal, že to musím letos napravit. Je pravda, že kedlubnu je nejlepší chroupat jen tak syrovou, hlavně tu mladou, která není ještě dřevnatá a je náramně slaďoučká....
Špenátová polévka  s jáhlami a řeřichou

Špenátová polévka s jáhlami a řeřichou

Tahle polévka má svoje pevné místo v jídelníčku naší restaurace již řadu let. Myslím si, že jáhly ke špenátu nějak patří, je to prostě dobrá bezlepková vložka, která dělá polévku bohatší. No a právě teď, kdy je na trhu k dispozici mladý čerstvý špenát jsem se...
Špenát se zelenou čočkou a orient tofu s praženým sezamem

Špenát se zelenou čočkou a orient tofu s praženým sezamem

Tak tu máme opět období, kdy se k nám do kuchyně dostává mlaďoučký jarní špenátu a proto jsem si připravil pár nevšedních receptů. První v řadě je právě tento s tmavozelenou čočkou a opékaným tofu. No a právě třeba na tofu jsem tentokrát použil jednu z kořenících...
Bulgur s červenou čočkou, pečenými kedlubnami  a dýňovým semínkem

Bulgur s červenou čočkou, pečenými kedlubnami a dýňovým semínkem

Tento recept vznikl téměř na farmářském trhu, ze surovin přímo odtud. Vždy se těším, s čím novým farmář přijde. Občas i trochu vyzvídám, co nového přijde, abych se na to mohl trochu připravit. Hlavní surovinou, kromě pšeničného bulguru a čočky, zde budou mladé...
Celer s fazolemi v koprové omáčce

Celer s fazolemi v koprové omáčce

Toto je velice neobvyklá kombinace surovin, se kterými se dá připravit koprová omáčka. Popravdě tento recept vznikl v době, kdy jsem se snažil v pokrmu nahradit tofu. Zprvu zvítězili velké bílé fazole a postupem času jsem přidal také celer. Je to vážně lahoda. Jemné,...