Greenwayfood

by Petr Klíma

Tofu Cranachan s třešněmi

, ,
Tofu Cranachan s třešněmi

Pro tento recept jsem se inspiroval ze skotské kuchyně. Je to vzdálená napodobenina tradičního receptu Cranachan, kde jogurt nahrazuje tofu krém a místo vloček je tu skvělá granola, která má vícestranné použití.

Počet porcí 5-6
Doba přípravy 70 minut

 Budeme potřebovat:
300 g zralých třešní
2 hrstky špaldových vloček (mohou být pohankové)
3 hrstky dýňových semínek
1 hrstky strouhaného kokosu
6-8 pl sirupu agáve
2 lžíce citronové šťávy
1 /2 lžičky skořice
400 g tofu natural
2 dcl sójové smetany
1 vanilkový cukr
3 lžíce agávového sirupu
1 pl citronové kůry

Návod:

  1. Třešně vypeckujeme, vložíme do misky, přidáme 1 dcl vody, přidáme skořici, citronovou šťávu a umačkáme v hrubší džem.
  2. Na malý plíšek (je dobré použít pečící papír) vysypeme vločky, přidáme nasekaná semínka, kokos a vše lžičkou promícháme. Vložíme do trouby vyhřáté předem na 170°C a pečeme 10 – 15 minut, dokud směs nezačne hnědnout (můžeme několikrát promíchat). Jakmile se nám bude zdát směs dostatečně opečená, vytáhneme z trouby a ihned zalijeme sirupem, opět lžící promícháme a necháme vychladnout. Pokud se nám zdá, že je granoly opravdu hodně, není to omyl. Zbytek si necháme na druhý den na zdravější bezlepkovou snídani s rostlinným mlékem nebo jogurtem.
  3. Tofu vložíme do mixéru, zalijeme smetanou, ochutíme cukrem, přidáme agáve, skořici, kůru a rozmixujeme na jemný krém.
  4. Do připravených pohárů dáme na dno granolu, následují třešně, tofu krém a takto opakujeme. Poslední vrstvu tvoří švestky, které posypeme granolou.
  5. Podáváme vychlazené.

Můj tip :

třešně lze nahradit různými druhy ovoce, v zimě postačí i mražené, například lesní směs

 

 

 

 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

30.6.2017

Share This