Greenwayfood

by Petr Klíma

Paprikové lusky plněné tempehem s rajskou omáčkou

, ,
Paprikové lusky plněné tempehem s rajskou omáčkou

Když se láme srpen a září, všimnete si v obchodech krásných žlutých paprik, které jsou na trhu v nejlepší kvalitě a hlavně za přijatelnou cenu. Každý z nás jistě jedl tento pokrm ať už doma od svých maminek, babiček či kuchařek ve školních jídelnách. Tento pokrm má rád skoro každý a pro vaše děti bude lahodnou pochoutkou, kterou si zamilují.

 Plněné papriky
8 ks středních slovenských paprik
400 g basmati rýže bílé
1 ks uzeného tempehu
1 ks větší mrkve
1 ks větší cibule
1 stroužek česneku
1 čl wurzlu
1 pl majoránky
1 čl kurkumy

 Návod:

  1. Papriky opláchneme a zbavíme jadřinců. Vrchní odkrojenou část ponecháme na uzavření papriky po naplnění. Rýži propláchneme, zalijeme 2,5 násobným množstvím vody, přivedeme k varu, stáhneme na ½ a pozvolna vaříme cca ½ hodiny. Jakmile je rýže téměř měkká, odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou dojít.
  2. Rýži potom necháme zchladit stranou a občas ji promícháme, abychom tento proces urychlili. Do větší mísy nastrouháme tempeh, přidáme koření a zlehka rozsekáme robotem. Cibuli nakrájíme a osmahneme na pánvi. Ke konci přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a ještě krátce podusíme.
  3. Vše vmícháme do směsi, zamícháme a můžeme plnit. Papriky klademe na větší pekáč, podlijeme trochou vody. Přikryté pečeme na 170º asi 20 minut. Odklopíme víko a dopečeme dalších 10 minut, až papriky mírně zhnědnou.

Rajská omáčka
2 střední cibule
2 střední mrkve a petržele
1 ks malého celeru
pár listů bobkového listu
pár kuliček nového koření
pár kuliček celého pepře
1 ks celé skořice
svazek čerstvé bazalky
2-3 polévkové lžíce jablečného octa
třtinový cukr hnědý
500 g rajčatového pyré
2-4 polévkové lžíce wurzlu
1 dcl olivového oleje

Návod:

  1. Očištěnou a na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu vložíme do rozehřátého oleje a smažíme 10 – 15 minut na vysokém ohni.
  2. Do dalšího hrnce vložíme všechno koření které zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a posléze na mírném ohni provaříme dalších 15 minut. Do hrnce se zeleninou vložíme nahrubo nakrájenou cibuli a smažíme téměř do hněda (tuto směs mícháme s delšími intervaly, aby začala samovolně karamelizovat).
  3. Potom zasypeme cukrem a za častého míchání necháme cukr zkaramelizovat. Zalijeme octem a opět mírně podusíme. Přidáme rajčatové pyré, přeléváme přecezeným vývarem z koření, wurzlu a dolejeme do povrchu většího hrnce (1,5l). Vše přivedeme k varu a na mírném ohni provaříme cca 30 minut.
  4. Odstavíme z plotny, dochutíme do sladko-kysela, vložíme čerstvou bazalku a důkladně rozmixujeme ručním mixerem. Dle potřeby naředíme vlažnou vodou. Opět ochutnáme a doladíme patřičnou chuť.

DSC_0615

Rady a tipy

Do omáčky můžeme přidat pár čerstvých sezonních rajčat pro zlepšení chuti. Jako přílohu bych doporučil celozrnné těstoviny či knedlík.

DSC_0642

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

5.12.2015

Share This