Greenwayfood

by Petr Klíma

Plněné PAPRIKOVÉ LUSKY  s omáčkou z čerstvých rajčat

, ,
Plněné PAPRIKOVÉ LUSKY  s omáčkou z čerstvých rajčat

Koncem léta je na trhu zeleniny spousta. Najdete zde také různé druhy paprik, které si třeba můžeme  naplnit. V restauraci jsme si na tento pokrm našli čas až koncem sezony, naplnili jsme asi 130 paprik, které k nám doputovaly na křest z farmy Jamboz z Čáslavi, na jejíž zeleninu, jak už možná víte, nedám dopustit. Vždy je pro nás v restauraci těžké akci plnění paprik zorganizovat, v hektickém dnu vždy doplňujeme postupně a papriky nám vždy mizí pod rukama. I proto jsem se rozhodl tento recept napsat a trochu vám ho přiblížit.

Doba přípravy 90 minut
Počet porcí 6 

Plněné papriky
6 ks větších zelených či žlutých paprik
(pokud jsou papriky malé, naplníme klidně i 8 kusů)
80 g basmati rýže natural
4 lžíce olivového oleje
100 g celeru
100 g mrkve
1 ks větší cibule
1 lžíce sypkého bujonu Wurzl
1 lžíce granulovaného česneku
1 lžíce lahůdkového droždí
3 lžíce sójové omáčky tamari
1 lžíce majoránky
hrst nasekané petrželky
100 g uzeného tempehu
mořská sůl


Návod:

  1. Papriky opláchneme a zbavíme jadřinců. Vrchní odkrojenou část ponecháme na uzavření papriky po naplnění. Rýži propláchneme, zalijeme 2,5 násobným množstvím vody, osolíme a přivedeme k varu. Stáhneme na ½ a pozvolna vaříme cca ½ hodiny. Jakmile je rýže téměř měkká, odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou dojít.
  2. Rýži vsypeme do větší mísy a necháme zchladit stranou, občas ji promícháme, abychom tento proces urychlili. Cibuli nakrájíme a osmahneme na pánvi, ke konci přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev s celerem a ještě krátce podusíme. Podlijeme trochou vody s rozmíchaným bujonem a podusíme 5 minut. Přisypeme do mísy s rýží.
  3. Do mísy také rozdrolíme tempeh, přidáme česnek, droždí, sójovou omáčku, bylinky a důkladně promícháme. (Dle potřeby lehce dosolíme. Je dobré třeba i promačkat, aby směs k sobě dobře lepila).
  4. Papriky naplníme a klademe na větší pekáč, podlijeme trochou vody se solí. Přikryté pečeme na 170º asi 40 minut (záleží na tloušťce papriky). Odklopíme víko a dopečeme dalších 15 – 20 minut, dokud papriky nezhnědnou. Během dopékání také můžeme lehce potřít olejem.

 

 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

23.9.2017

Share This