Greenwayfood

by Petr Klíma

Raw čoko-pomerančový dortík

, , ,
Raw čoko-pomerančový dortík

Tento dortík je výtečný, zatím asi nejlepší tohoto druhu, který jsem ochutnal. Možná je to i proto, že mám rád kombinaci čokolády a pomeranče, té jen těžko odolám. Možná namítnete něco proti tomu, že jsem použil med. Ale mně to prostě přijde přirozenější, ekologičtější a také zdravější, nežli používat některé průmyslově zpracovávané sirupy, obzvlášť když mám tak dobrý zdroj medu.  O medu, který používám, se více dočtete zde.

Počet porcí: 12 – 14
Doba přípravy: 45 minut
Forma Ø24 cm

Suroviny:
korpus:
100 g lískových ořechů
60 g dýňových semínek
150 g rozinek
40 g strouhaného kokosu
vrchní vrstva:
150 g kešu oříšků
100 g panenského kokosového tuku
100 g světlého kakaového másla
120 g panenského medu (agáve)
40 g raw nepraženého kakaa
2 bio pomeranče cca 400 g
1 pomeranč a hořkou čokoládu na zdobení (není nutné)

Postup:

  1. Kešu oříšky na vrchní vrstvu zalijeme 2 dcl vody a necháme nejméně 3 hodiny změknout a nasáknout.
  2. Všechny suroviny na korpus umeleme v mlecí nádobce tyčového mixeru, ke konci přidáme 3 lžíce vlažné vody, aby se vše spojilo. Vtlačíme do nádoby Ø24 cm vystlané na dně papírem na pečení.
  3. Do mixeru vsypeme kešu i s vodou, přidáme ve vodní lázni rozpuštěný tuk, máslo a med pokud není tekutý, kakao, kůru i šťávu z obou pomerančů. Rozmixujeme vysokootáčkovým mixerem do jemna a nalijeme na připravený korpus.
  4. Pokud chceme vytvořit zdobení, asi půl dcl necháme v mixeru, přidáme menší lžíci kakaa a opět rozmixujeme. Nalijeme spirálovitě na dort a špejlí uděláme pavučinu.
  5. Necháme v lednici ztuhnout nejlépe přes noc, krájíme v horké vodě namočeným nožem.

Můj tip:
Na talířku nazdobíme kůrou z pomeranče nebo nastrouhanou čokoládou.

 

Dovednosti

Zveřejněno

17.3.2018

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Share This