Greenwayfood

by Petr Klíma

Čočkové chilli

Od té doby, co jsem začal dělat luštěninové chilli, jiné už nedělám. Druh čočky asi nechám na vás, já vybral klasickou zelenou, kterou seženete úplně všude, fungovat to však bude i s tmavozelenou nebo červenou či hnědou, ale obě prosím neloupané. Pro zjednodušení opět používám červené fazole z plechovky, ale nebráním se tomu, když si je také předem uvaříte, já někdy do tohoto jídla používám i fazoli černou, jídlo pak vypadá velice pěkně a neobvykle.

Počet porcí: 6
Doba přípravy: 50 minut

Suroviny:
200 g zelené velké čočky
2 červené cibule
1 mrkev
1 červená kapie
6 lžic slunečnicového oleje
3 stroužky česneku
1 pálivá feferonka
1 lžíce římského kmínu
1 čl mletého chilli
1 lžíce uzené mleté papriky
3 lžíce rajského protlaku
3 bobkové lístky
1 lžíce soli
400 g drcených rajčat (1 plechovka)
2 konzervy červených fazolí
½ limety
1 lžíce oregana
svazek čerstvého koriandru

Postup:

  1. Čočku den předem vložíme do hrnce se studenou vodou a ponecháme v chladu.
  2. Nahrubo nakrájenou cibuli vložíme do většího hrnce s rozpáleným olejem a restujeme asi 2 minuty. Vsypeme na větší kostky nakrájenou mrkev s kapií a pozvolna restujeme dalších 7 minut. Postupně přidáváme nasekanou feferonku, česnek, římský kmín, protlak a ke konci papriku, mezi každým přidáním surovinu krátce orestujeme.
  3. Zalijeme 800 ml vlažné vody, vsypeme scezenou a opláchnutou čočku, bobkové listy, osolíme a pozvolna vaříme asi 15 minut, dokud čočka nezačne měknout.
  4. Přidáme rajčata, fazole a ještě krátce podusíme a dalších 10 minut povaříme.
  5. Zastříkneme limetou, vsypeme oregano a dle potřeby znovu dosolíme. Zasypeme posekaným koriandrem a nakrájenými feferonkami.

Můj tip:

Servírujeme s bílou rýží. Skvělou společnost tomuto pokrmu budou dělat kukuřičné tortilly nebo kopeček sójového jogurtu na zjemnění ostrosti. Můžeme také přidat kukuřici nebo cuketku.

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

5.4.2018

Share This