Greenwayfood

by Petr Klíma

CHALUPÁŘSKÁ polévka z černých fazolí s koprem

, , ,
CHALUPÁŘSKÁ polévka z černých fazolí s koprem
Abych pravdu řekl, tahle polévka nebyla úplně můj nápad. S touto kombinací totiž přišly moje kolegyně z restaurace a můžu říct, že se zde solidně zabydlela. Je pravda, že složením mírně připomíná kulajdu, ale fazole jsou v ní vážně velice ojedinělé. Vyzkoušejte a budete překvapeni velice zajímavou smetanovou chutí. Opět skvělý nápad jak chytře zakomponovat luštěninu do polévky, obzvláště černou fazoli, která je za velice přijatelnou cenu.



5 porcí
doba máčení / vaření fazolí
12 hodin / 50 minut
doba přípravy 40 minut

Budeme potřebovat:
250 g fazolí černé oko
2 malé hrstky sušených hub
olivový olej
2 menší cibule
1 lžíce drceného kmínu
2 menší brambory
1 mrkev
2 bobkové listy
1 lžíce sypkého wurzlu
1 lžička soli
1 lžíce tmavého třtinového cukru
3 lžíce umeoctu
špetku mletého pepře
1 – 2 dcl sójové smetany
malý svazek čerstvého kopru



Návod

  1. Den předem namočené fazole propláchneme, zalijeme čerstvou vodou, mírně osolíme a vaříme do měkka asi 50 minut.
  2. Houby vložíme do misky a zalijeme 3 dcl vroucí vody.
  3. Ve větším hrnci rozehřejeme 5 lžic oleje, vložíme najemno nakrájenou cibuli a restujeme do růžova. Přidáme kmín a opět chvíli zarestujeme. Zalijeme 1 a ½ l vody, přidáme houby i s výluhem, na kostky nakrájené brambory a mrkev, wurzl, sůl a bobkový list. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 25 minut, dokud brambory nezměknou.
  4. Z polévky vyjmeme asi polovinu brambor s mrkví a houbami (vylovíme z ní také bobkové listy). Vsypme fazole, přidáme ocet, cukr, špetku pepře a dalších 5 minut povaříme. Rozmixujeme tyčovým mixerem (trochu fazolí můžeme ponechat stranou a vložit do hotové polévky, potom však při vaření přidejte o trochu méně vody).
  5. Do polévky vložíme vyjmuté brambory s mrkví, zjemníme smetanou a dle potřeby jemně dosolíme. Nakonec vsypeme najemno nakrájený kopr.
    Tyto zajímavé misky se vám dostanou na: www.eporcelan.cz

Můj tip:
Poslední dobou jsem začal trochu více požívat UMEOCET. Jeho chuť je slano-kyselá, a proto nemusíte při jeho použití pokrm příliš solit. Popravdě to ocet vlastně není, vzniká jako vedlejší produkt při výrobě japonských švestiček umeboshi. Dá se říct, že je zajímavou alternativou ke klasickému octu, napomáhá trávení a jídlo lehce ozvláštní.

1 komentář

  1. Děkuji za recept. Umeocet používám hodně a údajně je ho vhodné přidávat až po odstavení pokrmu z kamen.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

17.9.2017

Share This