Greenwayfood

by Petr Klíma

Tofu s mrkví na růžovém pepři s pohankovými nočky

, , ,
Tofu s mrkví na růžovém pepři  s pohankovými nočky
V toto receptu si vyzkoušíte dvě věci najednou. V první řadě jak smysluplně využít můj oblíbený růžový pepř, takový pepř vůbec nepálí a spolu s rajčaty vytváří nevšední chuť, nemusíte se proto bát, pokud nejste vyznavači pikantních jídel. V druhém případě dáme v kuchyni šanci pohankové mouce, která je přirozeně bezlepková a v těchto jednoduchých nocích drží perfektně i když nepoužijete vejce. Stačí jen mouka+voda se solí a nevšední příloha je tu! Takový recept ocení nejen celiaci, ale také ti, kteří chtěli vyzkoušet něco nového a nevšedního. Můžete využít i třeba jako halušky, rád dělám s tempehem a zelím na cibulce a nebo ve smetanové omáčce na česneku s listovým špenátem s tofu škvarky, možností je vážně přehršel.

Počet porcí 4
Doba přípravy 50 minut

Noky
400 ml vody
360 g pohankové mouky
2 lžičky mořské soli

Tofu na pepři
1 menší cibule
3 stroužky česneku
4 lžíce oleje
1 lžička hnědého cukru
2 středně velké mrkev
3-4 lžičky umletého růžového pepře
1 plechovka krájených rajčat
210 g tofu natural
1 lžička mořské soli
2 lžíce sójové omáčky
2 hrstky jarní cibulky
mandlová smetana
pražené mandle na posyp (není nutné)

 Víte  že toto krásně barevné koření vlastně pepř není? Správný název koření je Pepřovec brazilský, jehož plody (peckovice růžové) se pod tímto názvem prodávají. Pochází z tropických a subtropických oblastí Jižní Ameriky a dorůstá někdy do výšky až 50 metrů. Používám ho rád také do smetanových omáček nebo při dochucování či zdobení polévek, skvěle v kombinaci nejen s mrkví, ale také třeba dýně.  V jídle vytváří nasládlou pryskyřicovou chut, vvě většině případů je však dobré koření na jemno umlít či rozdrtit v hmoždíři, není na škodu ho i decentně orestovat na suché pánvi.

   

Návod:

  1. Mouku smícháme v misce s vodou a solí, necháme 10 minut odležet. (Pro lepší chuť lze vmíchat i lžíci lahůdkového droždí.) Protlačíme přes haluškové sítko do vroucí osolené vody a vaříme 2 minutky. Slijeme, propláchneme vlažnou vodou a omastíme olejem.
  2. Na oleji minutku osmahneme na nudličky překrojenou cibuli s nasekaným česnekem, přidáme mrkev s cukrem, kterou také pár minut restujeme. Zalijeme 3dcl vody, osolíme, vsypeme pepř, a dusíme asi 5 minut.
  3. Vlijeme rajčata, plechovku vypláchněte trochou vody a také vlijte do omáčky. Opět dusíme, dokud nezačne mrkev měknout. Vsypeme na kostičky nakrájené tofu, polovinu nakrájené cibulky a opět minutku prohřejeme.
  4. Zjemníme smetanou, ochutíme sojovou omáčkou a solí. Vsypeme zbytek cibulky a hrstku mandliček.


Můj tip:
omáčku lze také ochutit do sladko-kysela přidáním trochy citronové šťávy nebo octu, do jídla by se však hodil i konzervovaný ananas.

 

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

20.11.2019

Share This