Greenwayfood

by Petr Klíma

Čočkový salát s brusinkami, ořechy a rukolou

, ,
Čočkový salát s brusinkami, ořechy a rukolou

Nedávno jsem inspirativně zabrousil ve své bohaté sbírce kuchařek a jako první mi do oka padla Recyklovaná kuchař Jitky Rákosnikové, které vyšla nadčasově na jaře 2018 v nakladatelství Smart Press. Vzpomínám si dokonce že tehdy jsem mohl být i při jejím křtu v pražské kinu Bio Oko, velmi přijemné být u zrodu nových kuchařských knih. No a jelikož jsme s rodinou nasbírali hodně ořechů, tak mě nedalo vyzkoušet recept, kde i velice elegantně zužitkovat kromě ořechů i velice zdravou a v našich kuchyních přístupnou čočku. Abych pravdu řekl, jídla jako jsou tato mám moc rád, na skus uvařená čočka ochucena sladkokyselým hořčičným dresinkem. Tento recept jsem nedávno udělal i v restauraci, ani zrníčko čočku nezbylo, zaručený úspěch.

 na 4-5 porcí budeme potřebovat:
500 g čočky (já použil tmavozelenou)
1 lžička sušené saturejky
1 menší na kostičky nakrájenou červenou cibuli
hrst na hrubo nasekaných sušených brusinek
3 lžíce kaparů v octě
hrst na hrubo nasekaných vlašských ořechů
větší hrst rukoly

V receptu je požita čočka černá, já však použil čočku tmavozelenou(také nazývanou puy či francouzskou), která je o něco levnější. Tento druh má úplně stejné vlastnosti jako čočka černá, liší se však barvou připomínající malé želvičky. Vaří se vždy al dente, takto si zachová svůj tvar a i proto se nejvíce hodí do salátů jako je tento. Čočku není potřeba máčet, tak jako tomu je třeba u fazolí, velice dobře chutná s různými bylinkami, mým favoritem v propojení s luštěninou je také estragon, který se hojně požívá ve Francii, lze použít čerstvý tak i sušený. Skvělá kombinace je i třeba s podzimními surovinami jako jsou topinambury, se sušenými rajčaty a bazalkou, recept najdete zde.

zálivka:
2 lžíce panenského olivového oleje
3 lžíce jablečného octa
2 lžíce javorového sirupu
1 lžíce dijonské hořčice
1/ lžičky mletého římského kmínu
mletý pepř a sůl dle chuti

Postup:

  1. Propláchnutou a scezenou čočku zalijeme dvojnásobným množstvím vody, uveďte k varu, vsypte saturejku, ztlumte příkon a pozvolna vařte asi 15-20 minut al dente.(Těsně před koncem také můžete do vody vsypat lžičku soli a nechat chvíli pod pokličkou dojít, čočka bude mít tak lepší chuť.)
  2.  Zálivku připravte důkladným prošleháním surovin ve větší misce.
  3. Do větší mísy vsypete ve studené vodě propláchnutou čočku, přimíchejte zbylé suroviny kromě rukoly a ořechů. Zalijete zálivkou, posypte ořechy a rukolou.

 

A co dál?  Pokud salát nesníte, vydrží i den dva v chladu a hodí se jako příloha

    ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Zde ještě jedna malá ochutnávka z kuchařky:
krédem knihy je, že bychom neměli vyhazovat žádné jídlo. Autorka se myšlenkou zužitkování „beze zbytku“ zabývá více než 10 let, téma kulinární recyklace propojuje s důležitým a aktuálním trendem neplýtvání surovin a potravin a s ekologičtějším přístupem ke konzumu. Jádrem knihy je výběr nejzajímavějších receptů inspirovaných autorčinými zkušenostmi s mezinárodní gastronomií, klíčových pro všechny kategorie ingrediencí od luštěnin přes pečivo až po mléčné výrobky – přes 40 velkých receptů, doplněných dalšími obměnami a inspiracemi na úsporné a přitom kvalitní jídlo.
Originální a vtipný rukopis skvěle doplňují fotografie přední food fotografky Aleny Hrbkové, o které se více dozvíte v knize Jak se fotografuje jídlo.



Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

8.11.2020

Share This