Greenwayfood

by Petr Klíma

Jáhlový kakaový pudink s ovocem

, , , , ,
Jáhlový kakaový pudink s ovocem

Pudink vyrobený z jáhel je velice zdravá svačinka na podstavě makrobiotické stravy. Tento recept vám opět ukáže cestu, jak zdravě a velice výživné a chutné mohou být pamlsky z obilovin bez cukru. Kromě jáhel jsem do receptu cíleně zařadil výživnou mořskou řasu agar agar či „magickou“ surovinou, kterou bych nyní trochu více popsal.

Jedná se opět o surovinu z výběru sortimentu Sonnentor pod názvem Tonkové boby (či fazole tonka). Tyto plody z jihoamerického stromu u nás nazývaného silovoň obecný, se podobají fazolím. Po upražení se stávají velice zajímavou alternativou vanilky pravé s nádechem pražených mandlí a rumu. Možná i proto, se tato jak se někdy nazývá „mexická vanilka“ hojně používá při výrobě dezertů, ať už na velice jemno nastrouhaná (je vhodné mít hodně ostré struhadlo, já používám tohlenebo to co požíváte doma na muškátový oříšek), či v podobě silnějšího výluhu.  Takže pokud chcete vytvořit moučník, zmrzlinu  nebo pudink s nádechem nugátu, tak právě tonka, bude tím správným ochucovadlem po kterém sáhnout. Ne nadarmo byla ta samá surovina v minulosti ve Venezuele používaná za cenné platidlo.

Doba přípravy 20 minut
Počet porcí 4

Budeme potřebovat:
120 g jáhel
½ tyčinky agar agar
80 g datlového sirupu
4 lžíce praženého kakaa
2 lžíce citronové šťávy
2 dcl rostlinné smetany (já použil kokosovou Ecomil)
1 lžička mleté fazole tonkového bobu 
špetka soli
ovoce a strouhaný kokos na posyp


Návod:

  1. Jáhly zalijeme horkou vodou(můžete i dvakrát), scedíme, zalije 4 dcl studené vody. Přivedeme k varu a pod pokličkou pozvolna vaříme, dokud jáhly nezměknou a nevyvaří se voda. Promícháme, necháme pod pokličkou dojít, jáhly mohou být do dezertu i rozvařené. Necháme vychladnout.
  2. Agar namočíme do 4 dcl vody, po půl hodině přivedeme k varu, 2-3 minutky povaříme, dokud se tyčinka důkladně nerozpustí. Necháme trochu zchladnout.
  3. Do mixeru vložíme jáhly, zalijeme agarem, přidáme kakao, citronovou šťávu, sirup, na jemno nastrouhaný bob, sůl, smetanu a umixujeme ve vysokootáčkovém mixeru na jemný pudink. Vlijeme do libovolných skleniček a necháme v lednici ztuhnout, nejméně půl hodiny.
  4. Skleničky s pudinkem nazdobíme ovocem (já použil, banán, kiwi, maliny) a posypeme kokosem. Také můžeme ozdobit nastrouhanou čokoládou.Můj tip:
    při mixování můžete přidat i banán či nastrouhané jablíčko, který pudink více dosladí, potom však přidejte o trochu více tekutiny, aby pudink nebyl příliš hustý.

Vložit komentář

Dovednosti

Zveřejněno

3.11.2023

Share This