Greenwayfood

by Petr Klíma

Quiche s pečenou řepou a uzeným tempehem

, , , ,
Quiche s pečenou řepou a uzeným tempehem

Nedávno jsem sliboval, že se zaměřím na červenou řepu a touto cestou vám předhodím několik novejch receptů. Tento první, na tradiční francouzský koláč ve veganské verzi, v sobě skrývá hned několik výtečných, ale hlavně zajímavých surovin. Kromě předem upečené řepy a vele výživného tempehu se v korpusu skrývá pražený ječmen Tsampa, no a místo vajec dohromady koláč pojí sójová smetana, chutná a drží perfekt. Budete překvapení jak syté toto jídlo může být, není nutno žádná další příloha, možná jen nějaký lehký listový salát se zálivkou jako je třeba tato.

Počet porcí 6

Doba přípravy 90 minut

Budeme potřebovat:
600 g červené řepy
5 lžic olivového oleje
½ ližičky sušeného rozmarýnu
1 lžička mořské soli

těsto
280 g ječné Tsampy Pema
100 g rostlinného tuku
12 lžic vlažné vody
½ lžičky mořské soli

na zalití quiche
500 ml sójové smetany Provamel
1 lžička mořské soli
1 lžička provensálských bylin
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička sušeného česneku
špetka mleté kurkumy
hrstku slunečnicových semínek
n
a dokončení
2 větší hrsti rukoly


Návod:

  1. Řepu oloupeme, nakrájím na kostky (asi 2×2 cm), vložíme do pekáče, mírně osolíme, polijeme olejem, posypeme rozmarýnem, zamícháme a pečeme na 200°C cca 60-70 minut, občasně promícháme (jelikož se řepa peče dlouho je dobré péct najednou i větší množství, které můžete druhý den využít na polévku, do salátu nebo jen tak jakou výtečnou přílohou).

  2. Všechny sypké suroviny a tuk vložíme do mísy, přidáme vodu a vypracujeme těsto, které vtlačíme do předem připravené formy o průměru 20 cm (těsto se drolí a nejde vyválet, je potřeba trochu trpělivosti a zručnosti,, jestli nedisponujete Tsampou, použijte celozrnnou mouku). Vidličkou propícháme vložíme na vyhřáté trouby na 180°C a pečeme asi 10 minut. Vyjmeme a necháme mírně vychladnout. Do formy poklademe polovinu natrhané rukoly, upečenou řepu a na kostky nakrájený tempeh.

  3. Ze smetany a zbytku surovin umícháme metličkou směs na zalití, kterou přelijeme připravený quiche, je potřeba aby byla rukola ponořená, aby se nespálila, nakonec posypeme slunečnicí. Opět vložíme do trouby a pečeme na stejnou teplotu do růžova asi 35 minut.

  4. Vyjme z trouby a necháme asi 15-20 stá aby se quiche lépe krájel a nerozpadl se, nazdobíme rukolou, můžeme přelít i balsamikem.

Můj tip : quiche je velice univerzální slaný koláč do kterého lze přidat spousta druhů zeleniny, na spodek korpusu také často dávám osmaženou cibulku nebo česnek.



Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dovednosti

Zveřejněno

9.10.2021

Share This